Kaffepress | Komplett Guide & Våra Tre Favoritpressar

Bild på kaffepress som ryker.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime.se

Med en kaffepress, eller franskpress som det även heter, kan vem som helst lyckas med en riktigt god kopp kaffe. Det finns såklart ett par saker att tänka på när du pressar ditt kaffe och därför har vi satt ihop en liten guide precis här nedanför. Vi har även sammanställt en lista över vad du bör tänka på vid köp av kaffepress. Dessutom tipsar vi om våra favorit-kaffepressar från bland annat Bodum och Bialetti. Men innan vi går in på allt ovanstående vill vi först förklara skillnaden på presskaffe och vanligt bryggkaffe.

Innehållsförteckning

  1. Skillnaden mellan presskaffe och vanligt bryggkaffe.
  2. Sju steg för en perfekt kopp presskaffe.
  3. Tänk på detta vid köp av kaffepress.
  4. Våra tre favorit-kaffepressar.
  5. Avslutande ord.

Skillnaden mellan presskaffe och vanligt bryggkaffe

Vid bryggning med kaffebryggare blandas det malda kaffet med vatten i ett kaffefilter och transporteras därefter till kaffekannan. Oftast är filtret i papp men det finns även återanvändningsbara filter i förgylld metall.

Med en kaffepress blandas det malda kaffet med hett vatten i presskannan och filtreras med ett metallfilter som man trycker igenom kannan.

Skillnaden mellan de två metoderna är framförallt att man har mycket mer kontroll med en kaffepress. Du väljer själv vilken temperatur vattnet skall ha vid bryggning och du väljer själv den exakta tiden du vill att kaffet skall stå innan du trycker igenom filtret. Detta gör att du kan få exakt det resultatet du själv föredrar.

Vid bryggning med kaffebryggare används som sagt oftast ett pappersfilter. Detta filter fångar upp de allra minsta partiklarna i kaffet och även de så kallade kaffeoljorna. Skillnaden mot presskaffe blir ett kaffe med mindre munkänsla och mer klarhet. Med en kaffepress få du tvärtom mer munkänsla och ett kaffe med mer karaktär. Vad man föredrar är såklart en smaksak. Det hävdas dock att kaffeoljor innehåller nyttiga antioxidanter vilket kan innebära att man vill välja kaffepressen framför bryggaren ur den aspekten.

Sju steg för ett perfekt presskaffe

Steg 1 – Koka upp vatten
Koka upp vatten och förvärm din tomma kaffepress genom att fylla den med kokhett vatten. Vid bryggning (steg 5) skall vattnet vara cirka 93-96 grader varmt, har du ingen termometer så är en tumregel att vänta i 30 sekunder efter att vattnet kokat upp.

Steg 2 – Välj rätt malgrad på kaffet
När du brygger kaffe i en kaffepress ska du använda dig av en något grövre malgrad gentemot vanligt bryggkaffe. Maler du inte kaffet själv så köper du bara ett kaffe som är anpassat för bryggning i kaffepress.

Steg 3 – Välj rätt mängd kaffe per deciliter vatten
Du behöver cirka 6-8 gram kaffe per deciliter vatten. Har du ingen våg kan du använda dig av ett kaffemått kaffe (hela bönor eller färdigmalt) per deciliter vatten. Det är dock väldigt svårt att få rätt antal gram kaffe utan våg så att köpa en är att rekomendera.

Steg 4 –  Förbered bryggning
Har du förvärmt din press enligt vårt tips i steg 1 är det nu dags att hälla ur vattnet och torka pressen torr. Alternativt låta den självtorka under någon minut.

Steg 5 – Fyll på med kaffe och vatten
Häll i kaffet och fyll på med vatten så att det precis täcker kaffet, rör försiktigt om ett par varv och låt stå i 30 sekunder. Fyll på med resterande mängd vatten, sätt på locket och låt stå i cirka 4 minuter. Tryck inte ner kaffefiltret ännu, det gör du i nästa steg.

Steg 6 – Tryck försiktigt ner filtret
Tryck nu försiktigt ner filtret till botten. Tänk på att hålla stadigt i handtaget på pressen och trycka rakt ner för att förhindra att sump passerar genom sidan på filtret. Har man för finmalet kaffe kommer det kännas trögt att trycka, har man för grovmalet kommer det knappt vara något motstånd alls.

Steg 7 – Servera och njut
Nu är det dags att njuta av ditt kaffe! Du kan med fördel hälla över kaffet i en termos (gärna förvärmd) om du eller ni inte kommer hälla upp i glas och dricka direkt. Om kaffet får fortsätta dra förändras nämligen smaken och inte till det bättre. Lycka till!

Nedan finner ni ett video-klipp så att ni mer visuellt kan se hela processen!

Tänk på detta vid köp av en presskanna

Det finns en del att tänka på vid köp av en kaffepress. Vi tänkte gå igenom vilket material man bör välja, vilken storlek man kan tänkas behöva och ifall man borde undvika de allra billigaste pressarna.

En kaffepress i glas, metall eller plast?

Välj en kaffepress i glas. Glas är absolut lättast att rengöra, är absolut snyggast och håller värmen väldigt bra, speciellt om man köper en press av bra kvalitet och med ett tjockare glas. Metall och plast kan även ge en bismak till kaffet medans glas inte påverkar smaken på kaffet alls, helt i sin ordning. En nackdel med glas framför plast eller metall är dock att glas är ett mer ömtåligt material.

En, tre eller åtta koppar stor kaffepress?

I grova drag finns det tre storlekar på kaffepressar. De olika storlekarna rymmer en, tre eller åtta koppar kaffe och den vanligaste storleken är den på åtta koppar. Vi rekommenderar att välja åtta koppar om man är två eller fler personer i familjen eller om man bjuder folk på kaffe ibland. De mindre är oftast lite billigare men skillnaden i pris är inte jättestor.

En billig eller mer kostsam kaffepress?

Som så ofta får man vad man betalar för, men det behöver inte betyda att man behöver införskaffa sig en väldigt dyr kaffepress. Det lite mer kostsamma pressarna har oftast bättre kvalitet överlag. Bland annat ett tjockare glas eller ibland till och med dubbelt glas som håller värmen på kaffet riktigt bra. Filtrena brukar även vara av bättre kvalitet och av ett tätare slag som inte låter sump passera lika lätt. Det kan diskuteras om det är viktigt att en kaffepress är snygg men de lite dyrare varianterna brukar oftast vara mycket snyggare. Det blir liksom trevligt att låta pressen stå framme, vilket kan vara viktigt för vissa, speciellt om man har trångt i skåpen där hemma.

Våra tre favorit-kaffepressar

Nedan finner ni våra tre favorit-kaffepressar, det är två modeller från den Danska tillverkaren Bodum samt en modell från den Italienska tillverkaren Bialetti. Klickar ni på bilden för den tredje eller första kaffepressen tas ni till KitchenTime.se via en så kallad adlink, ni kan där kolla pris på kaffepressen och om ni vill beställa en egen, såklart utan någon extra kostnad för er. Huruvida, kolla in de olika modellerna nedan för att se vilken som passar er bäst!

Chambord från Bodum, Åtta koppar, 1000 cl

Kaffepress Bodum Chambord

Klicka på bilden för att köpa produkten på KitchenTime.se

Chambord från Danska Bodum är en kvalitativ och exklusiv kaffepress. Kannan är i värmebevarande borosilikatglas och ramen är i rostfritt stål, lock samt handtag är av svart plast. Filtret är i tre lager metallnät vilket innebär en effektiv filtrering av kaffet.

Helhetsintrycket är en gedigen och robust kaffepress med en lång livslängd, väl investerade pengar helt enkelt. När vi ändå talar om livslängd kan vi nämna att man med en Bodum-kanna relativt enkelt kan få tag i reservdelar och slipper ersätta hela pressen bara för att kannan exempelvis gått i golvet. Detta är inget man kan säga om mindre, mer okända tillverkare och är ytterligare en anledning att välja Bodum.

Pressen rymmer 1000 centiliter eller åtta koppar och alla delar går att diska i diskmaskin. Modellen finns i flera storlekar, en större på 1500 centiliter och ett par av mindre storlek.

Sammanfattningsvis en grymt bra presskanna till ett rimligt pris med en stilren och snygg design.

Klicka här för att köpa Chambord från Bodum på KitchenTime.se

Crema från Bodum, Åtta koppar, 1000 cl

Kaffepress Bodum Crema

Modellen Crema är en kaffepress av kvalitet och jämför man med andra pressar från Bodum är priset mycket lägre. Gissningsvis är Crema billigare då ramen består av plast istället för metall. Detta gör att kannan är lätt och smidig men att den håller värmen på kaffet något sämre. Kannan är gjord av värmebevarande borosilikatglas som är standard i Bodums pressar och filtret håller hög kvalitet och filtrerar effektivt.

Med sitt plasthölje skiljer den sig utseendemässigt från Chambord ovan och från Bold nedanför men det gör den absolut inte ful. Vi tycker tvärtom att den är riktigt snygg även om vissa nog anser att den passar bäst på kontoret.

Crema finns även i en storlek på 350 centiliter och precis som Chambord tål den maskindisk. Det är som sagt relativt enkelt att hitta reservdelar till Bodum-kannor vilket ytterligare är en fördel som talar för Crema.

Vi rekommenderar Crema för dig som vill prova på att brygga kaffe med en kaffepress utav kvalitet med som är något mer priskänslig.

Bold från Bialetti, Åtta koppar, 1000 cl

Kaffepress Bialetti Bold

Klicka på bilden för att köpa produkten på KitchenTime.se

Bold från den Italienska tillverkaren Bialetti är en kvalitativ kaffepress med en riktigt snygg design. Kannan är tillverkad i hållbart borosilicateglas, ramen som är av borstat stål omsluter kannan på ett härligt vis och hjälper även till att hålla värmen extra väl. Handtaget är av svart plast och utformat så att du enkelt ska kunna hälla upp en het kopp kaffe. Filtret är såklart i metall och filtrerar som väntat kaffet mycket väl.

Precis som med Chambord ovan får man ett intryck av en riktigt bra kaffepress, väl värd pengarna och som kommer hålla i en lång tid framöver.

Bold finns i storlekarna tre, åtta och tolv koppar och går att diska i diskmaskin.

Sammanfattningsvis ett riktigt bra val av kaffepress.

Köpa Bold från Bialetti på KitchenTime.se

Avslutningsvis

Att brygga kaffe i en kaffepress är kul och kan, om man gör rätt, ge ett riktigt bra resultat. Du har stor kontroll över tid, temperatur och såklart mängden vatten och kaffe du använder dig av. Investerar du i en kaffekvarn har du dessutom möjligheten att mala dina bönor i exakt den malgrad du själv vill. Kanske lite nördigt men det är kul att testa sig fram för att få ett “perfekt” resultat. Många av oss dricker ju kaffe flera gånger per dag och varför inte försöka brygga det absolut bästa kaffet vi kan.

Vad gäller kaffepressar är alla vi rekommenderar ovan riktigt bra pressar. Valet av press blir i slutändan mer baserat på känslan man får för pressen än något annat. Vill du titta på fler pressar än de tre vi listat ovan kan du som sagt klicka dig vidare till KitchenTime.se för att bläddra bland deras många pressar.

Lycka till med ditt köp av kaffepress och framförallt med att lyckas brygga en riktigt god kopp svart guld.

Nu vill vi veta, vilken kaffepress är eran favorit? Någon från Bodum, Bialetti eller kanske från en mer okänd tillverkare?

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: