Manuell Kaffekvarn | Guide samt Köptips

Bild på en manuell kaffekvarn.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime.se

Att mala sina egna kaffebönor är något av det bästa man kan göra för att få till ett riktigt gott kaffe. Kaffe tappar nämligen smak och kvalitet från den sekund som det mals, färdigmalet kaffe från butik kan ibland malas veckor eller till och med månader före det ställs ut i hyllorna. Med andra ord bör man för bästa resultat mala sitt eget kaffe och brygga direkt. En manuell kaffekvarn ger dig denna möjlighet och till ett rimligt pris. Längre ner på denna sida tipsar vi om fem riktigt bra manuella kaffekvarnar men först går vi igenom för och nackdelar med en manuell kvarn gentemot en elektrisk.

Fördelar med en manuell kaffekvarn gentemot en elektrisk (samt en nackdel)

En manuell kaffekvarn har en del för och nackdelar gentemot en elektrisk variant. Den ena varianten är inte bättre än den andra och båda typerna kan mala riktigt bra kaffe även om de skiljer sig åt på ett par punkter.

1. Billigare än elektriska

Visst finns det billiga elektriska kaffekvarnar för bara ett par hundringar men då rör det sig oftast om så kallade “blade grinders”. En “blade grinder” är en kaffekvarn (oftast elektrisk) som slår sönder kaffebönorna med vassa knivar. Resultatet blir ett kaffe som är ojämnt malt, man får både stora bitar och smått kaffedamm och detta skapar i sin tur problem. De stora bitarna gör att vattnet inte rinner genom kaffet som det skall vid filterbryggning och kaffedammet går igenom filtret och in i kaffet vid bryggning med franskpress.

En bra elektrisk kaffekvarn med riktiga koner eller hjul som krossar kaffet kostar oftast upp emot en tusenlapp eller mycket mer. En bra manuell kaffekvarn av samma typ (alltså en som krossar kaffet med koner eller hjul) behöver inte kosta mer än 300 kr, exempelvis modellen Skerton från Hario som ni kan läsa mer om längre ner. En manuell är alltså billigare än en elektrisk.

2. Tar liten plats och är smidiga att ha med sig

För vissa av oss är det en stor fördel att en kaffekvarn inte tar upp för mycket plats i hemmet. En manuell kaffekvarn är nästan alltid mindre än en elektrisk och tar därmed inte upp så mycket plats i ditt kök och i allt överflöd av olika köksapparater kan det verkligen vara en bra sak.

De manuella kaffekvarnarna är såklart enklare att ta med sig just på grund av deras mindre storlek. Att de manuella heller inte behöver tillgång till ett eluttag är ytterliggare en något som såklart gör de mer anpassade att ta med sig ifrån hemmet. Kanske på en resa, som kaffekvarn på kontoret eller såklart när du vill mala ditt eget kaffe ute i naturen utan tillgång till el.

3. Kan ge dig en stunds avslappning

Att mala kaffe med en manuell kvarn tar en liten stund, någon minut till ett par beroende på hur mycket kaffe du skall mala och hur finkornigt du maler. Denna process kan av vissa ses som seg och tråkig men faktum är att det är ganska trevligt att veva med sin kvarn i lugn och ro tills kaffet är färdigmalt. Man kan se det som en stunds avslappning eller en mini-meditation rent utav och med en känsla av att man uträttat något bra när man är klar. Vissa elektriska kaffekvarnar kan för övrigt låta ganska högt vilket istället kan motverka en lugn och skön känsla.

En nackdel med den manuella kaffekvarnen

Som ni säkert redan har gissat är nackdelen med en manuell kvarn gentemot en elektrisk att det tar mycket mer tid att mala kaffet och att man under tiden inte kan fixa med annat, man får sitta och veva tills kaffet klart helt enkelt.

Behöver du mala ganska mycket kaffe och av fin karaktär så kan det absolut ta en del tid att använda sig av en manuell kvarn medans en elektrisk är väldigt snabb. Behöver du oftast mala kaffe för en eller kanske två personer och av lite grövre karaktär (bryggning med franskpress) så går det ändå ganska snabbt med en manuell och behovet för en elektrisk är då inte lika stort.

Det handlar i slutändan om vad man själv föredrar och hur mycket tid man vill avsätta till att mala sitt kaffe.

Fem riktigt bra manuella kaffekvarnar

Nedan finner ni fem riktigt bra manuella kaffekvarnar men med design och utformning som skiljer sig åt, även priset varierar mellan modellerna. Alla modellerna har riktigt bra malverk i keramik eller stål som såklart är justerbara efter vilken malgrad du vill ha på ditt kaffe.

Du kan klicka på bilderna nedan för att kolla in produkterna och deras pris på KitchenTime.se eller Baristashopen. Länkarna till KitchenTime är så kallade adlinks och handlar du via en sådan får vi en liten kompensation, såklart utan någon extra kostnad för dig.

Med det sagt, låt oss nu titta närmare på den första kaffekvarnen!

1. Kaffekvarn Skerton från Hario

Bild på kaffepress Skerton från Hario.

Klicka på bilden för att kolla in produkten på KitchenTime.se

+ Jämn och fin malning
+ Rymmer mycket kaffe
+ Greppvänlig och stabil vid malning

Skerton från Hario är en fantastiskt bra manuell kaffekvarn och med en riktigt snygg design. Den klarar de allra flesta malgrader, från den finaste för Turkiskt kaffe till den grövsta för kallpressat kaffe. Skerton ger en mycket konsekvent malning av kaffet även om den inte presterar riktigt lika bra vid den grövsta malgraderna.

Kaffekvarnen är gjord av gedigen plast upptill och bägaren nedtill är av glas och med ett gummihölje nedtill för extra stabilitet. Glasbägaren kan enkelt skruvas loss från kvarnen och ett lufttätt lock i gummi finns till bägaren. Bägaren rymmer upp till 100 gram malet kaffe vilket är riktigt bra för en manuell kaffekvarn.

Malverket består av högkvalitativa koner av keramik som inte blir varma vid malning och på så sätt inte påverkar ditt kaffe negativt, man vill ju behålla smaken på kaffet tills det är dags för bryggning.

Vi kan inte annat än att rekommendera Skerton, för de flesta är modellen kanske det bästa valet av manuell kaffekvarn och priset är även det riktigt bra.

Klicka här för att kolla in Skerton på KitchenTime.se

2. Kaffekvarn Slim från Hario

Kaffekvarn Slim från Hario.

Klicka på bilden för att kolla in produkten på Baristashopen.se

+ Smidig och lätt att ha med
+ Maler jämnt och fint
+ Billigast

Slim är ytterligare en riktigt bra kvarn från Japanska Hario men denna variant är som man hör på namnet av mindre modell och rymmer cirka 30 gram kaffe. Slim maler kaffet väldigt jämnt, malverket är av högsta kvalitet och du ställer själv in vilken grovlek på kaffet du vill ha.

Kvarnen är helt i plast förutom malverkat som består av koner i keramik vilket gör att kaffet inte upphettas vid malning. Bägaren är graderad med siffran ett respektive två vilket syftar till hur många koppar kaffe du malt för.

Slim är den självklara kaffekvarnen för dig som behöver en smidig kvarn som är lätt att ta med sig och väldigt portabel. Prismässigt ligger Slim något lägre än storebror Skerton.

Köp produkten på Baristashopen.se

3. Manuell kaffekvarn från Kyocera

Kyocera kaffekvarn.

Klicka på bilden för att kolla in produkten på KitchenTime.se

+ Jämn och fin malning
+ Kan mala mer än bara kaffe
+ Behållaren rymmer mycket kaffe

Denna kaffekvarn från Japanska Kyocera är utrustad med ett fantastiskt malverk och tillverkaren hävdar att kvarnen till och med kan mala salt, pepper, grönt te och sesamfrön. Kvarnen maler kaffet jämnt och fint och du kan såklart variera malgraden efter dina egna behov. Modellen rymmer 100 gram malet kaffe.

Den övre delen av kvarnen är tillverkad i svart plast och bägaren är tillverkad i glas, botten av glasbägaren är täckt med svart gummi för att uppnå en halkfri effekt när du maler eller när kvarnen står på bordet. Till glasbägaren medföljer ett lock som du enkelt skruvar på om du vill förvara ditt kaffe innan du brygger det. Malverkat består av koner i keramik av riktigt bra kvalitet och som inte hettar upp ditt kaffe vid malning.

Skillnaden mellan denna kvarn och Skerton från Hario är att det inte finns något lock på toppen av denna kvarn, kanske kan det spillas någon böna här och där om man är oförsiktig men det borde i praktiken inte vara något problem.

Till sist vill vi helt enkelt rekommendera denna modell. Designen är snygg, kaffet mals jämnt och fint och hela kvarnen känns riktigt kvalitativ. Dessutom rymmer den som sagt hela 100 gram kaffet och prislappen är även den bra.

Kolla in produkten på KitchenTime.se

4.Brasilia kaffekvarn från Zassenhaus

Zassenhaus kaffekvarn.

Klicka på bilden för att kolla in produkten på KitchenTime.se

+ Lyxig kvarn i klassisk design
+ 25 års garanti på malverket i stål
+ Riktigt bra malning

Brasilia är en kaffekvarn av riktigt bra kvalitet från den tyska tillverkaren Zassenhaus. Modellen har en klassisk design och finns bland annat i träslagen mahogny och valnöt. Modellen maler ett jämnt och fint kaffe och du ställer själv in vilken malgrad du vill ha, allt ifrån finmalt till grovt fungerar utmärkt. Kaffet samlas upp i den utdragbara lådan i botten av kvarnen, lådan rymmer cirka sex koppar bryggmalet kaffe.

Brasilia är tillverkad i trä samt metall, toppen och vevarmen är i metall och den nedre delen, den fyrkantiga boxen är utav trä. Du kan som sagt välja bland olika träslag och Brasilia finns bland annat i valnöt, mahogny och brunbets. Malverkat är tillverkat i stål av högsta kvalitet och tillverkaren lämnar hela 25 års garanti på malverket.

Brasilia är det rätta valet för dig som vill ha en lyxig och kvalitativ kaffekvarn i en klassisk design och som är beredd att betala lite extra då priset är mer än dubbelt så högt gentemot de andra kvarnarna vi tipsar om.

Se bästa pris på KitchenTime.se

5. Kaffekvarn i rostfritt stål från Tiamo

Kaffepress Tiamo i rostfritt stål.

Klicka på bilden för att kolla in produkten på Baristashopen.se

+ Lyxig känsla till rimligt pris
+ Gummibeläggning i botten för extra stabilitet

+ Effektiv och bra malning

Denna kaffekvarn från tillverkaren Tiamo är nästan helt tillverkad i rostfritt stål och inger en riktigt exklusiv och kvalitativ känsla. Modellen maler kaffet jämnt och fint och du kan såklart ställa in grovleken på kaffet, från fint turkiskt till grovt kaffe för franskpressen.

Kvarnen är som sagt nästan uteslutande tillverkad i rostfritt stål förutom knoppen på vevarmen och bottendelen som har ett träliknande utseende. I botten av kvarnen finns en gummibeläggning som gör att den står stabilt och stadigt när det är dags att mala. Malverket består av koniska malskivor i keramik.

Denna modell är perfekt för dig som vill ha en grymt bra kaffekvarn med ett lyxigt utseende men ändå tänker lite på priset, till skillnad från Brasilia ovanför är denna modell ungefär hälften så dyr.

Kolla in produkten på Baristashopen.se

Slutord

En manuell kaffekvarn är ett riktigt bra val, som vi sade ovan är de oftast billigare än elektriska, tar mindre plats, är enklare att ta med sig och fungerar i skogen utan tillgång till el. Du kan även få dig en lugn stund när du maler ditt kaffe för hand.

Vilken modell du nu skall välja är såklart helt upp till dig. Alla varianterna vi har tipsat om är riktigt bra och i slutändan får du se till dig själv. Hur mycket är du beredd att betala? Fungerar en liten smidig modell eller behöver du en som rymmer mer kaffe? Hur skall den se ut, modern, exklusiv eller en mer klassisk utformning? Hoppas du blir nöjd med din manuella kaffekvarn vilken du än väljer och hoppas kaffet smakar!

Nu vill vi veta vilken manuell kaffekvarn ni använder eller vilken ni skall införskaffa! Kommentera nedanför i kommentarsfältet.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: