6 december, 2017

Våffeljärn i Gjutjärn | Total Guide & Våra Favorit-våffeljärn

Bild på våffeljärn i gjutjärn.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime.se

Ett våffeljärn i gjutjärn är en investering för livet och faktiskt det bästa valet av våffeljärn för att lyckas med riktigt frasiga våfflor. I detta inlägg berättar vi om fördelar och nackdelar med våffeljärn i gjutjärn och såklart vart du införskaffar dig ett eget av riktigt bra kvalitet.

I detta inlägg finner du:
1. Fördelar och nackdelar med våffeljärn i gjutjärn.
2. Tips på våffeljärn i gjutjärn och vart du köper dem.
3. En sammanfattning

Fördelar och nackdelar

Innan vi går in på fördelar och nackdelar med våffeljärn i gjutjärn behöver vi förklara skillnaden mellan ett manuellt och ett elektriskt våffeljärn. Den manuella varianten lägger du på din spisplatta och värmer upp precis som en stekpanna, den elektriska är precis som ett vanligt våffeljärn men istället för teflon är stekytan i gjutjärn. De elektriska våffeljärnen i gjutjärn är riktigt svåra att få tag på i nyproduktion men går att finna via Tradera och loppisar, de manuella finns att köpa i butik i nyskick. Längre ner i denna text kommer vi tipsa om inköpsställen för de manuella modellerna.

Bild på manuellt och elektriskt våffeljärn i gjutjärn

Till vänster manuellt, till höger elektriskt, båda i gjutjärn.

Fördelar

De två sista fördelarna gäller endast manuella våffeljärn i gjutjärn, ni förstår varför när ni läser.

Frasiga våfflor med gjutjärn

Vi börjar med det viktigaste först, nämligen frasigheten. Det tråkigaste som finns är en seg och degig våffla och sådant resultat undviker man med ett våffeljärn av gjutjärn. Det har att göra med den enorma temperatur ett våffeljärn i gjutjärna kan samla på sig, när du häller på smeten så svalnar inte järnet och resultatet blir en väldigt frasig våffla.

Håller i en evighet

Precis som en stekpanna i gjutjärn är en investering för livet är ett våffeljärn i gjutjärn det med. Tar du hand om det på rätt sätt så kommer våffeljärnet hålla väldigt länge. Använd aldrig diskmedel när du rengör gjutjärn, endast varmt vatten och en diskborste. Tänk också på att ett elektriskt våffeljärn i gjutjärn inte får ta in vatten, så rengör försiktigt ytan du gräddar på med borste och vatten. Uppelver du att ditt våffeljärn är torrt så smörjer du enkelt in det med exempelvis lite rapsolja.

Du undviker giftiga ämnen

Vanliga våffeljärn görs i teflon och innehåller giftiga ämnen, det har många vetenskapliga studier visat. Att använda ett våffeljärn i teflon är inte lika farligt som att använda en stekpanna i teflon då man använder det så pass sällan. Men det är lika bra att ta det säkra före det osäkra och istället använda ett i gjutjärn.

Enklare att rengöra (endast manuella)

De manuella (utan el) modellerna är väldigt enkla att rengöra. Du kan doppa ditt manuella våffeljärn i varmt vatten och skrubba rent varenda vrå med en diskborste. Ett elektriskt våffeljärn får såklart inte ta in vatten och du får försiktigt rengöra ytan du gräddar på, inte alls lika enkelt att hålla hela apparaten ren då. Och som vi vet kan det bli väldigt fettigt och kladdigt när man gräddar våfflor.

Går att använda utomhus (endast manuella)

Ett manuellt våffeljärn i gjutjärn drivs inte av el, de drivs av värmen från din spisplatta eller av en brasa ute i naturen. Du kan helt enkelt äta frasiga våfflor ute i naturen som du har gräddat över öppen eld med ett manuellt våffeljärn.

Nackdelar

Även om det mest finns fördelar med ett våffeljärn i gjutjärn så finns såklart även ett par nackdelar, de kan kosta mer än ett i teflon och är av sin natur tyngre och inte lika enkla att hantera.

Dyrare

Skall man köpa ett nytt våffeljärn i gjutjärn så är många av de modellerna man hittar i butik dyrare än ett vanligt våffeljärn i teflon. Den manuella modellen från Skeppshult som vi rekommenderar nedan kostar cirka 1000 kr i butik. Ett billigt i teflon kan kosta ett par hundralappar, men slår man ut det över tid så kommer nog modellen i gjutjärn hålla bra mycket längre och är egentligen en bättre investering. På loppis kan man hitta manuella och elektriska våffeljärn i gjutjärn till bra priser men de är inte alltid i bra skick.

Tyngre

Våffeljärn i gjutjärn kan upplevas som tunga och jobbiga att handskas med. Då man inte gräddar våfflor så ofta borde detta inte vara ett problem, speciellt om man överväger alla de fördelar som finns.

Inköpstips på våffeljärn i gjutjärn

Nedan tipsar vi om vart du kan införskaffa våffeljärn i gjutjärn, de två första modellerna är manuella och klickar du på bilderna till dem så kommer du till KitchenTime.se via en adlink och kan där kolla pris och om du vill beställa ett eget. Elektriska våffeljärn i gjutjärn görs som sagt inte i nyproduktion men vi tipsar ändå om hur du kan få tag i ett, läs bara lite längre ner.

Våffeljärn i gjutjärn från Svenska Skeppshult

Bild på ett manuellt våffeljärn från Skeppshult

Klicka på bilden för att köpa produkten på KitchenTime.se

Med detta våffeljärn från klassiska Skeppshult kan du göra frasiga våfflor direkt på din spisplatta eller över öppen eld. Denna modell har en jämn och fin fördelning av värmen, är förbehandlad med svensk kravmärkt rapsolja och är tillverkad i Sverige. Garantin är på hela 25 år.

Rengör alltid med hett vatten och helt utan diskmedel, precis som med alla andra köksprodukter i gjutjärn.

Omkretsen på våffeljärnet är 21 cm.

Våffeljärn i gjutgods från Norska Espegard

(endast för öppen eld)

Bild på våffeljärn i gjutjärn för bruk över eld från espegard

Klicka på bilden för att köpa produkten på KitchenTime.se

Med detta järn från Norska Espegard gör du frasiga och riktigt goda våfflor över öppen eld, fungerar ej på spis eller induktionshäll. Den långa armen med handtag av trä gör det enkelt att grädda våfflorna över elden.

Helt enkelt ett gediget våffeljärn för camping, uteliv och utflykter i naturen.

Rengör som alltid dina gjutjärnsprodukter med hett vatten och diskborste, använd aldrig diskmedel eller annat rengöringsmedel. Smörj in med lite rapsolja om du upplever att järnet blivit torrt och tappat sin yta.

Elektriskt våffeljärn i gjutjärn

I dagsläget (i alla fall i Sverige) finns inga elektriska våffeljärn till försäljning i nyskick. På Tradera eller på någon lokal loppmarknad ser man däremot dem titt som tätt. De är inte alltid rena och fräscha men håller ofta god kvalitet. Modellerna är ofta många decennier gamla och sladden fungerar inte i jordade moderna eluttag. Se bild nedanför.

Bild på elektriskt våffeljärn i gjutjärn med ojordad kontakt

En sammanfattning

Frasiga våfflor är fantastiskt gott och det bästa våffeljärnet är ett i gjutjärn. Vi föredrar det manuella i gjutjärn framför det elektriska då det är enklare att rengöra samt går att använda över öppen eld. Tänker du mot förmodan endast grädda våfflor över öppen eld är det bästa valet modellen från Espegard ovan, annars rekommenderar vi modellen från Skeppshult som även fungerar på spis och induktion. Vill du ha ett elektriskt våffeljärn i gjutjärn är det Tradera eller loppmarknad som gäller. Tänk på att dessa modeller ofta är ett par decennier gamla och att kontakten inte passar på jordade eluttag.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: